Fondita tien päällä – Yhtiötapaamisia Yhdysvalloissa

Salkunhoitajan pohdintoja

Yksi salkunhoitajan työn parhaista eduista on se, että pääsee tapaamaan monia mielenkiintoisia yhtiöitä. Tällä kertaa lähdimme Yhdysvaltoihin, ja ensisijaisena tavoitteena oli tutustua amerikkalaisiin yrityksiin, jotka tarjoavat tavalla tai toisella ympäristö- ja ilmastoälykkäitä ratkaisuja. Kiireisessä aikataulussa ehdimme tavata myös muutamia yhtiöitä muilta aloilta, lähinnä lääketeknologiasta. Yrityksen johdon tapaaminen ja tuotantotilojen ja tuotteiden näkeminen todellisuudessa on luonnollisesti avainasemassa arvioitaessa, vaikuttaako yritys kiinnostavalta vai ei.

Vierailin matkan aikana kolmessa eri osavaltiossa ja tapasin noin kaksikymmentä yhtiötä. Haluaisin tuoda esiin joitakin yleisiä havaintojani sekä muutamia yrityksiä, jotka vaikuttivat mielenkiintoiselta ja jotka saattavat olla perusteena tarkemmalle tarkastelulle. Yleisesti ottaen suhtautuminen kestävään kehitykseen vaihtelee suuresti osavaltioittain. Kalifornia on mallivaltio, joka luo uusiutuvaa energiaa ja antaa asukkaille ja yrityksille kannustimia kestävään toimintaan, mikä näkyy myös katukuvassa. Texasissa asenne on kuitenkin hyvin erilainen. He ajavat suurilla bensiiniautoilla eivätkä vaikuta olevan erityisen huolissaan ympäristö- ja ilmastovaikutuksista. Tietoisuus näyttää kuitenkin lisääntyvän, ja edistystä tapahtuu hitaasti mutta varmasti.

Yrityksen kokoukset

Nikola

Nikola on Phoenixissa sijaitseva yritys, joka valmistaa pienimuotoisia sähkökäyttöisiä kuorma-autoja. Tavoitteena on myös aloittaa vetykäyttöisen kuorma-auton massatuotanto ensi vuoden loppuun mennessä. Yhtiön ympärillä on viime vuosina myrskynnyt, ja yhtiö on menettänyt markkinoiden luottamuksen monista eri syistä. Se on luvannut liikaa ja jättänyt pitämättä lupauksiaan. Nyt jää nähtäväksi, pystyykö uusi johto pitämään lupauksensa. Tuotantolaitos näytti nykyaikaiselta ja sen kapasiteetti oli riittävä. Nyt on kyse siitä, että se alkaa vihdoin lunastaa lupauksiaan.

Energy Recovery

Yritys sijaitsee San Diegossa, ja se tuottaa teknologiaa, jolla voidaan parantaa energiatehokkuutta meriveden suolanpoistossa mutta myös muissa vedenpuhdistuksen muodoissa. Heidän teknologiansa avulla miljoonat ihmiset saavat puhdasta juomavettä, mutta teknologiaa käytetään myös teollisuuden vedenpuhdistuksessa. Yritys on todella löytänyt paikkansa ja sillä on hyvä markkina-asema.

Intuitive Surgical

San Diegossa sijaitseva Intuitive Surgical on robottikirurgian maailmanlaajuinen markkinajohtaja. Yrityksen teknologia mahdollistaa suhteellisen monimutkaisten kirurgisten toimenpiteiden suorittamisen kauko-ohjatuilla instrumenteilla. Tämä robottitekniikka mahdollistaa myös leikkausten suorittamisen etänä, mistä on valtavasti hyötyä potilaalle. Mahdollisuus suorittaa leikkaus tähystyksellä johtaa lyhyempiin sairaalajaksoihin ja nopeampaan toipumiseen, mikä puolestaan tuo yhteiskunnalle valtavia säästöjä ja vähentää terveydenhuoltojärjestelmän kuormitusta. Kaikki tämä näkyy kuitenkin yhtiön korkeassa arvostuksessa.

Thredup

Tämä San Franciscossa sijaitseva yritys kerää käytettyjä vaatteita, lajittelee ne ja myy ne edelleen markkinapaikallaan. Liiketoiminta kasvaa nopeasti, ja käyttäjien määrä nousi 1,7 miljoonaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Yritys ei ole vielä kannattava, mutta se tarjoaa selvästi jotakin, jolle on kysyntää erityisesti nuorempien sukupolvien keskuudessa. Nähtäväksi jää, kuinka paljon on investoitava automaatioon, ennen kuin liiketoiminta voi tulla kannattavaksi. Lajittelu on tällä hetkellä pitkälti manuaalinen prosessi, ja se johtaa liiketoiminnan huonoon skaalautuvuuteen.

Matka Yhdysvaltoihin oli todellakin erittäin mielenkiintoinen ja opettavainen, mistä on todennäköisesti hyötyä myös Fonditan rahastosäästäjille pitkällä aikavälillä!

Marcus Björkstén, salkunhoitaja

Tämä sivu on päivitetty viimeksi 

Web design: Wikström Media
Fondita online Fondita
online