Fondita Finland Micro Cap – Vahva alku vuodelle 2023

Fondita Finland Micro Cap -rahasto on suureksi iloksemme kehittynyt erittäin suotuisasti tänä vuonna. Kesäkuussa 2022 tehty päätös muuttaa Fondita Equity Spice suomalaisiin micro cap -yrityksiin, eli alle 800 miljoonan euron markkina-arvoisiin suomalaisiin yrityksiin keskittyväksi rahastoksi, on osoittautunut oikeaksi. Syy rahaston fokuksen muuttamiseen oli halu laajentaa mikroyhtiörahastotarjontaamme ja tarjota asiakkaillemme mahdollisuus sijoittaa jännittäviin suomalaisiin pienyrityksiin. Fonditan kahdeksan osakerahaston valikoimasta löytyy nyt kolme mikroyhtiöihin sijoittavaa rahastoa (Finland Micro Cap, Nordic Micro Cap ja European Micro Cap).

Rahasto on noussut 14,12 prosenttia vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana, kun sen epävirallinen vertailuindeksi (MSCI Finland Micro Cap -indeksi) on tuottanut 1,97 %, eli rahaston ylituotto on yli 12 %. Suurempien suomalaisten yhtiöiden indeksi HEX25-indeksi, nousi vastaavana ajanjaksona 1,25 %. Rahasto on tänä vuonna suomalaisten mikroyhtiörahastojen kärjessä -pärjäten hyvin myös verrattuna muihin pohjoismaisiin tai eurooppalaisiin mikroyhtiörahastoihin. 

Tähän vahvaan ylituottoon on useita syitä, niin osakevalintaa kuin yrityskauppoja. Merkittävin ylituottoon vaikuttava tekijä on yhden suurimman omistuksemme, Kempowerin, vahvassa kurssikehityksessä. Osake on noussut tänä vuonna 58 prosenttia kasvavan tilauskannan, positiivisen tulosvaroituksen ja aikaisempaa ennakoitua suuremman kohdemarkkinan koon takia. Kaikkiaan kurssi on kuusinkertaistunut sen jälkeen, kun osallistuimme pörssilistautumiseen vuoden 2021 lopussa. Olemme vähentäneet omistustamme viimeisimmän kurssinousun jälkeen, mutta pidämme yhtiötä edelleen erittäin kiinnostavana.

Lisäksi kolme salkkuyhtiötä on ollut yrityskaupan kohteena tänä vuonna, mikä on luonnollisesti vaikuttanut positiivisesti rahaston absoluuttiseen ja suhteelliseen tuottoon. Helmikuussa kyberturvallisuusyritys Nixu sai norjalaiselta sertifiointiyhtiöltä DNV:ltä 13 euron ostotarjouksen, mikä merkitsi 70 prosentin preemiota tuolloin vallinneeseen hintaan nähden. Toinen ostotarjouksen kohteena oleva omistus oli peliyhtiö Rovio. Rovion tapauksessa ostokandidaatteja on ollut tänä vuonna useita. Ensin israelilainen peliyhtiö Playtika ja sitten japanilainen peliyhtiö Sega, joka lopulta teki huhtikuussa tarjouksen 9,25 euron hintaan. Tämä merkitsi 65 prosentin preemiota hintaan, joka vallitsi, kun ensimmäiset tarjousspekulaatiot alkoivat tammikuussa. Kolmas yhtiö on valaistusyhtiö Nordic Lights, jossa amerikkalainen elektroniikkayhtiö Methode teki helmikuussa 6,30 euron ostotarjouksen 13 prosentin preemiolla. Suhtaudumme tähän tarjoukseen kriittisesti, koska hintalappu on mielestämme liian alhainen.

Se, että nämä yritysostot ovat kohdistuneet rahastomme omistuksiin vahvistaa, että olemme sijoitusfilosofiassamme onnistuneet löytämään kiinnostavia yrityksiä, joissa hinta ei vielä ole heijastanut yrityksen täyttä potentiaalia. Mielestämme näiden pienempien suomalaisten yhtiöiden joukossa on edelleen paljon mielenkiintoisia yrityksiä. Tosin riskitaso on jonkin verran korkeampi mikroyhtiöissä, mutta tuottopotentiaali voi monissa tapauksissa olla merkittävä, mikäli yhtiö onnistuu kasvusuunnitelmassaan tekemään läpimurron. Kannattaa muistaa, että pienen yrityksen on paljon helpompi kasvattaa liiketulostaan merkittävästi verrattuna suureen globaaliin yhtiöön.

Marcus Björkstén
Salkunhoitaja

Tämä sivu on päivitetty viimeksi 

Web design: Wikström Media
Fondita online Fondita
online