Islossning för småbolagen under 2024?

2023 blev ett starkt år för den amerikanska aktiemarknaden och framför allt för de största teknologibolagen som ledde utvecklingen medan småbolag kraftig släpade efter. S&P 500-indexet lyfte med 24 % under året lett av sju teknologijättar, bl.a. Nvidia och Microsoft. Det viktbalanserade S&P 500-indexet ökade med 11 % i värde under året. I Norden och Europa avkastade storbolagsindex ca 14–15 %, medan småbolagen utsattes för sitt andra relativt svaga år på raken främst på grund av stigande räntor som urvattnat investerarnas riskvilja. Då placerarna minskade på risken i portföljen led minsta småbolagen allra mest.

Avkastningsskillnaden mellan stora bolag och småbolag under de senaste två åren är betydande. Stora bolag i Europa och Norden avkastade ca 4–5 % under 2022–2023 medan nordiska småbolag tappade 20 % och mikrobolagen mera än 30 %. Motsvarande siffror i Europa var -14 % och -26 %. Anmärkningsvärt är att även värderingsgapet, d.v.s. småbolagsrabatten i relation till de stora bolagen vuxit till den största på över 20 år, kring 25–30 % i Norden. I en gynnsam ekonomisk konjunktur handlar småbolagen vanligen till ett premium i förhållande till de stora bolagen. De nordiska småbolagen var under säljpress ända fram till november förra året då riskviljan återvände då räntorna började sjunka.

Då värderingsgapet blev för stort till slut började småbolagen återhämta sig, och Fondita Nordic Small Cap avkastade 30 % inom loppet av några månader från slutet av oktober till årsskiftet. Under samma tidsperiod avkastade storbolagen i Norden 15 % och småbolagsmarknaden 25 %. Återhämtningen korrelerade starkt med sjunkande räntor och återvändande riskvilja. Ur den ekonomiska konjunkturcykelns synvinkel ser det ut som om det värsta börjar vara bakom oss. Trots att det fortsatt pågår lageravveckling och början av året ser svag ut, ser ett flertal bolag en gryende optimism gällande årets andra halvår. Ifall räntenivån hålls under kontroll och inga större geopolitiska överraskningar tar vid, är förutsättningarna på plats för en fortsatt återhämtning för småbolagen under 2024.

Markus Larsson
Fondförvaltare

Den här sidan uppdaterades senast 

Web design: Wikström Media
Fondita online Fondita
online